Είπαν για εμάς:

nosileutiki frontida

Μειώνοντας την κατανάλωσή τους, αποφεύγεις σοβαρούς κινδύνους.

 

Η φλεγμονή αναφέρεται σε μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, στην διάρκεια της οποίας το σώμα ουσιαστικά προσπαθεί να καταπολεμήσει οτιδήποτε αποτελεί κίνδυνο για αυτό. Τα ανοιχτά τραύματα, οι λοιμώξεις, η αλλαγή θερμοκρασίας είναι παραδείγματα φλεγμονής, όπου το σώμα απελευθερώνει χημικές ουσίες, θέτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα σε εγρήγορση προκειμένου να "θεραπεύσει" την προβληματική περιοχή. Η φλεγμονή έχει δύο κυρίως μορφές, από τις οποίες εξαρτάται η σοβαρότητα της.

Η οξεία φλεγμονή περιγράφει τη φυσιολογική άμυνα του οργανισμού ενάντια σε τραυματισμούς και λοιμώξεις και διαρκεί σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Από την άλλη, η χρόνια φλεγμονή είναι η διαρκής διαδικασία κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να βρίσκεται σε μια μόνιμη κατάσταση εγρήγορσης, κάτι που μαρτυρά την επικινδυνότητα της. Αυτού του είδους η φλεγμονή συνδέεται με μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένοι τύποι καρκίνου, το άσθμα, η κατάθλιψη κ.α.

 
 

Οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται άμεσα με την φλεγμονή καθώς πολλά – ανθυγιεινά – τρόφιμα (τηγανιτά, επεξεργασμένα κρέατα κλπ) αυξάνουν κρυφά τον κίνδυνο, χωρίς να υπάρχουν εμφανείς συμπτώματα. Αναγνωρίζοντας ποιες τροφές προκαλούν το πρόβλημα, μπορείς να τις αποφύγεις, διατηρώντας υγιή τον οργανισμό σου.

Τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή:

Κρέας

Τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν μια φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία, ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από τα μη επεξεργασμένα. "Τα κρέατα λόγω της περιεκτικότητας και του τύπου τους σε λιπαρά (κορεσμένα λιπαρά) μπορεί να είναι φλεγμονώδη. Ορισμένα αμινοξέα που υπάρχουν σε αυτά, λειτουργούν ως φλεγμονώδη και οδηγούν στην αλλοίωση του μικροβιώματος του εντέρου", επισημαίνει η Dr. Dana Ellis Hunnes PhD, MPH, RD, η οποία προτείνει μια ισορροπημένη διατροφή, με λιγότερο κρέας, περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

 

Έτοιμο dressing σαλάτας

Σχετική έρευνα αποδεικνύει ότι τα πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στη σύγχρονη διατροφή, αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής. Πρόσθετα σάκχαρα υπάρχουν στα έτοιμα dressing σαλάτας, χωρίς να γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι τρώνε κάτι ανθυγιεινό. Δοκίμασε να ετοιμάσεις την δική σου γαρνιτούρα για τη σαλάτα σου με βάση το ελαιόλαδο.

 

Μείγμα καρυκευμάτων

 Τα έτοιμα μείγματα καρυκευμάτων συχνά ξεχωρίζουν για το έντονο άρωμα, αλλά και χρώμα τους, δίνοντας ένα νόστιμα twist σε κάθε πιάτο. Όμως τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν χρωστικές ύλες προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημία. Ακαδημαϊκό άρθρο που ανακτήθηκε από το "Alternative Therapies in Health and Medicine" συνδέει ορισμένες βαφές τροφίμων με φλεγμονές του εντέρου και νευρολογικές παθήσεις. Επίσης, μελέτη του "Cell Metabolism" διαπίστωσε ότι οι εν λόγω χρωστικές συνδέονταν με την ανάπτυξη μιας μορφής IBS (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου). Φυσικά, τα μείγματα καρυκευμάτων δεν είναι οι μοναδικές τροφές που περιέχουν τεχνητές χρωστικές.

 

Έτοιμες μπάρες granola

Ένα ακόμα "αθώο" και φαινομενικά υγιεινό σνακ είναι οι έτοιμες μπάρες granola ή δημητριακών. Τα έτοιμα αυτά γεύματα όχι μόνο περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη αλλά και πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες που προκαλούν φλεγμονή. Φρόντισε να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες των "υγιεινών" σνακ που επιλέγεις, ώστε να βεβαιωθείς ότι αποφεύγεις οποιοδήποτε κίνδυνο.

 

Πηγή: Shape