Είπαν για εμάς:

nosileutiki frontida

Ο πόνος στον ώμο μπορεί να προέλθει από διάφορες πηγές, όπως τενοντίτιδα, αρθρίτιδα, ρήξη χόνδρου και πολλές άλλες παθήσεις και τραυματισμούς.

 

Μια άλλη συχνή αιτία του πόνου στον ώμο είναι η συμπίεση ενός νεύρου στην ανώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης, γνωστό και ως αυχενική ριζοπάθεια. Ένα νεύρο μπορεί να συμπιεσθεί όταν σχηματίζονται οστικά «εξογκώματα» γύρω από τους σπονδυλικούς δίσκους. Αυτοί οι δίσκοι είναι τα «αμορτισέρ» μεταξύ των σπονδύλων στη σπονδυλική σας στήλη. Αυτές οι προεξοχές είναι νέοι σχηματισμοί οστού που αναπτύσσονται όταν οι δίσκοι αρχίζουν να αποδυναμώνονται με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνετε, οι δίσκοι γίνονται λεπτότεροι και οι σπόνδυλοι συμπιέζονται . Οι προεξοχές αναπτύσσονται γύρω από τους δίσκους για να τους ενισχύσουν, αλλά αυτή η νέα ανάπτυξη οστού μπορεί να ασκήσει πίεση στη ρίζα του νεύρου στη σπονδυλική στήλη.

 

 

 

Ποια είναι τα σημεία ενός συμπιεσμένου νεύρου;

Εάν ένα συμπιεσμένο νεύρο προκαλεί τον πόνο στον ώμο σας, θα χρειαστείτε μια ενδελεχή φυσική εξέταση του αυχένα και του ώμου σας για να διαγνώσετε το πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια που μπορεί να βοηθήσουν να κατευθυνθείτε προς τη σωστή κατεύθυνση. Ένα συμπιεσμένο νεύρο συνήθως προκαλεί πόνο μόνο στον ένα ώμο. Είναι επίσης συνήθως οξύς πόνος, σε αντίθεση με έναν αμβλύ πόνο ή ένα σφίξιμο που μπορεί να νιώσετε αν καταπονήσατε υπερβολικά τους μύες σας. Ο πόνος μπορεί επίσης να επιδεινωθεί αν γυρίσετε το κεφάλι σας. Ο πόνος στον αυχένα και οι πονοκέφαλοι στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας είναι επίσης ενδείξεις ότι η αιτία όλης αυτής της δυσφορίας είναι ένα συμπιεσμένο νεύρο. Μπορεί επίσης να σας αφήσει ένα αίσθημα «καρφίτσας και βελόνας» στον ώμο σας. Η άρθρωση μπορεί επίσης να αισθάνεται μουδιασμένη ή αδύναμη όταν προσπαθείτε να σηκώσετε κάτι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα επεκτείνονται από τον ώμο κατά μήκος του βραχίονα μέχρι το χέρι.

Πώς γίνεται η διάγνωση του πόνου στον ώμο;

Ένας ειδικός της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι σε θέση να διακρίνει ποιο νεύρο είναι συμπιεσμένο με βάση τη θέση των συμπτωμάτων σας. Ωστόσο, είναι επίσης απαραίτητη μια ολοκληρωμένη εξέταση. Αυτό περιλαμβάνει μια φυσική εξέταση του αυχένα και των ώμων. Ο γιατρός σας πιθανόν να εξετάσει τα αντανακλαστικά σας, την αισθητικότητα και τη δύναμή σας. Μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε ορισμένες διατάσεις ή κινήσεις για να καταδείξετε τι προκαλεί τα συμπτώματά σας, καθώς και τι τα ανακουφίζει. Είναι επίσης σημαντικό να δώσετε λεπτομέρειες σχετικά με τον πόνο στον ώμο σας. Θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας για το πότε ξεκίνησε για πρώτη φορά ο πόνος και τι τον προκαλεί. Επίσης, εξηγήστε ή δείξτε τι προκαλεί την υποχώρηση του πόνου. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να μάθει αν αρχίσατε να γυμνάζεστε περισσότερο ή αν αυξήσατε άλλες σωματικές δραστηριότητες. Εάν έχετε τραυματίσει τον αυχένα ή τον ώμο σας, θα πρέπει να δώσετε λεπτομέρειες για τον τραυματισμό. Επειδή τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης επηρεάζουν πολλές πτυχές της υγείας σας, θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν έχετε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας ή στη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.

Εξετάσεις απεικόνισης

Μια ενδελεχής εξέταση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Μια ακτινογραφία μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τα οστά της σπονδυλικής στήλης, αλλά όχι για τα νεύρα και τον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Ωστόσο, μια ακτινογραφία μπορεί να πει στον γιατρό πόσο μεγάλη στένωση έχει εμφανιστεί μεταξύ των σπονδύλων και αν έχουν αναπτυχθεί οστεόφυτα. Η μαγνητική τομογραφία είναι συχνά πιο χρήσιμη στη διάγνωση ενός συμπιεσμένου νεύρου. Αυτό συμβαίνει επειδή η μαγνητική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει την υγεία των νεύρων και των δίσκων. Η μαγνητική τομογραφία είναι ανώδυνη και δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία. Για πόνο που επικεντρώνεται στον ώμο, μπορεί να πραγματοποιηθεί ακτινογραφία της άρθρωσης για να αναζητηθούν ενδείξεις αρθρίτιδας ή τραυματισμών στα οστά. Μια μαγνητική τομογραφία ή ένας υπέρηχος (άλλη μη επεμβατική απεικονιστική εξέταση) μπορεί να δείξει τους μαλακούς ιστούς στον ώμο και να καθορίσει εάν ο πόνος προκαλείται από τραυματισμένους συνδέσμους ή τένοντες.

Ποια είναι η θεραπεία μετά τη διάγνωση;

Εάν η πηγή του πόνου στον ώμο σας είναι ένα συμπιεσμένο νεύρο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φυσικοθεραπεία για τη βελτίωση της δύναμης και της ευλυγισίας στον αυχένα και τον ώμο σας. Μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει να περιορίσετε την κίνηση του αυχένα σας. Αυτό μπορεί να γίνει με έλξη ή με ένα μαλακό κολάρο που φοριέται γύρω από τον αυχένα για μικρά χρονικά διαστήματα. Άλλες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη αναλγητικά ή ενέσεις στεροειδών στην περιοχή του προσβεβλημένου νεύρου. Οι ενέσεις στεροειδών μπορούν να μειώσουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Βοηθούν τα αντιφλεγμονώδη αναλγητικά τον πόνο στον ώμο;

Εάν το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή για την αφαίρεση του οστικού κομματιού που πιέζει το νεύρο. Επειδή το συμπιεσμένο νεύρο είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί, δεν πρέπει να διστάσετε να αξιολογήσετε αυτόν τον πόνο στον ώμο σας. Εάν ο πόνος προκαλείται από μια διαφορετική πάθηση, είναι καλύτερα να γνωρίζετε ποια είναι αυτή, ώστε να αποφύγετε περαιτέρω βλάβες και ταλαιπωρία.

 

Πηγή: wikihealth.gr