nosileutiki frontida

Νέα έρευνα δείχνει ότι ένα κοινό συμπλήρωμα διατροφής, η γλυκοζαμίνη, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του συνολικού κινδύνου θανάτου σε παρόμοιο βαθμό με την τακτική άσκηση.

 

Δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια (WVU), στο Morgantown, διαπίστωσαν πρόσφατα ότι τα άτομα που έπαιρναν γλυκοζαμίνη/χονδροϊτίνη – ένα από τα πιο κοινά είδη συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης – σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον 1 χρόνο, είδαν μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες θανάτου κατά 39% και μείωση της πιθανότητας θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 65%. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of the American Board of Family Medicine. Ωστόσο, η Dr. Dana King, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος της Οικογενειακής Ιατρικής στο WVU, δεν συμβουλεύει τους ανθρώπους να αντικαταστήσουν την άσκηση με το συμπλήρωμα. «Δεν είναι αυτό που προτείνουμε», εξηγεί η King. «Συνεχίστε να ασκείστε. Αλλά η σκέψη ότι η λήψη ενός χαπιού θα ήταν επίσης ευεργετική είναι ενδιαφέρουσα».

 

 

 

Τι είναι η γλυκοζαμίνη;

Η γλυκοζαμίνη/χονδροϊτίνη, ένας συνδυασμός δύο φυσικών ενώσεων που βρίσκονται στο χόνδρο, χρησιμοποιείται ευρέως για να βοηθήσει στην οστεοαρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις. Κατά την περίοδο 2020-2024, η παγκόσμια αγορά γλυκοζαμίνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 229,19 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Technavio, μια παγκόσμια εταιρεία τεχνολογικής έρευνας και παροχής συμβουλών. Ενώ το συμπλήρωμα είναι δημοφιλές, αρκετές κλινικές δοκιμές δεν έχουν δείξει ότι παρέχει σημαντική βελτίωση στον πόνο. Παρόλα αυτά, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) αναφέρουν ότι τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης από το στόμα είναι «πιθανότατα ασφαλή» όταν λαμβάνονται σωστά από ενήλικες.

Ποια ήταν τα στοιχεία της έρευνας;

Στη μελέτη τους, ο Dr. King και ο Jun Xiang, αναλυτής δεδομένων υγείας στο WVU, αξιολόγησαν δεδομένα από 16.686 ενήλικες που είχαν συμπληρώσει την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής (NHANES) μεταξύ 1999 και 2010. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον 40 ετών. Η NHANES σχεδιάστηκε για να είναι μια συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας και της διατροφής των ανθρώπων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ελεγκτές παίρνουν συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες στα σπίτια τους και αργότερα, τα μέλη του προσωπικού της NHANES πραγματοποιούν εξετάσεις σε κινητά κέντρα για τη συλλογή δεδομένων υγείας και διατροφής. Η μελέτη του WVU ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τους συμμετέχοντες που είχαν λάβει γλυκοζαμίνη/χονδροϊτίνη για τουλάχιστον 365 ημέρες πριν από τις συνεντεύξεις τους. Μεταξύ των συμμετεχόντων, 658, ή σχεδόν το 4%, είχαν λάβει γλυκοζαμίνη/χονδροϊτίνη για ένα έτος ή περισσότερο. Όταν οι Dr. King και Xiang συγχώνευσαν τα δεδομένα NHANES με τα στοιχεία θνησιμότητας του 2015, διαπίστωσαν ότι είχαν σημειωθεί 3.366 θάνατοι μεταξύ των συμμετεχόντων και ότι 674 θάνατοι είχαν προέλθει από καρδιαγγειακές παθήσεις, την κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι η μείωση κατά 39% της συνολικής θνησιμότητας και κατά 65% του θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο που παρατήρησαν μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν γλυκοζαμίνη/χονδροϊτίνη μπορεί να έχει μια απλή εξήγηση: Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συμπληρώματα μπορεί γενικά να φροντίζουν περισσότερο την υγεία τους και να είναι συνολικά πιο υγιείς. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι έκαναν έλεγχο για μεταβλητές όπως η ηλικία, η φυλή, το φύλο, η εκπαίδευση και η συχνότητα άσκησης, γεγονός που καθιστά την απλή εξήγηση λιγότερο πιθανή.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας μετά τη λήψη γλυκοζαμίνης;

Ο Dr. King άρχισε να είναι περίεργος για τη γλυκοζαμίνη/χονδροϊτίνη, την οποία λαμβάνει, αφού έμαθε ότι όλα τα μέλη του τοπικού συλλόγου ποδηλατών του έπαιρναν επίσης το συμπλήρωμα. «Σκέφτηκα, ‘Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι πραγματικά χρήσιμο’, λέει ο Δρ King. Προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας από το 2019 και μιας άλλης από το 2012, είχαν επίσης δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης και της μείωσης των ποσοστών καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Μια ομάδα ερευνητών υποθέτει ότι η γλυκοζαμίνη/χονδροϊτίνη μπορεί να μειώσει τη συστηματική φλεγμονή σε υγιή άτομα με υπερβολικό βάρος, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τις επιδράσεις του συμπληρώματος στα ποσοστά θνησιμότητας. Η ομάδα του WVU προειδοποιεί ότι η δική της ήταν μια επιδημιολογική μελέτη και όχι μια κλινική δοκιμή – η επιβεβαίωση της σχέσης μεταξύ μακροζωίας και χρήσης γλυκοζαμίνης/χονδροϊτίνης απαιτεί περαιτέρω έρευνα. Ωστόσο, ο δρ King θεωρεί τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα «ενθαρρυντικά». «Κατά την άποψή μου», λέει ο King, «είναι σημαντικό οι άνθρωποι να το γνωρίζουν αυτό, ώστε να μπορούν να συζητήσουν τα ευρήματα με τον γιατρό τους και να κάνουν μια τεκμηριωμένη επιλογή».

Πηγή: wikihealth.gr